Fizik tedavi sinir, kalp-damar ve kas iskelet sistemlerinde bulunan fonksiyonel ve fiziksel bozukluklara tanı ve tedaviyi kapsayan bir uzmanlık alanıdır.
• Ortopedik durumlar ve yaralanmalarda
• Nörolojik olan ve kas-sinir sorunları ve yaralanma durumlarında
• Akut ve kronik ağrı durumlarında tedavi amaçlı olarak
• Romatizmadan kaynaklı hastalıklarda
• Kalp ve akciğer rehabilitasyonu olarak
• Doğumsal ve sonradan olan eklem ve kemik bozukluklarında
• Felç, inme, boyun, bacak güçlendirme, diz ağrısı, topuk dikeni, skolyoz, yüz felci gibi durumlarda fizik tedavi uygulanabilir.
Mevcut hastalık teşhis edildikten sonra hastanın durumuna göre uygun bir fizik tedavi yöntemi seçilir ve programı belirlenir. Uzman hekim gözeriminde, fizik tedavi uygulamaları, ilaçlar ve egzersizler gibi uygulanır.
• Yüzeysel olarak ısı tedavisi
• Derin ısı tedavisi
• Hidroterapi
Hastanın vücuduna belli şiddet ve frekans belirlenir ve akım verilerek gerçekleştirilir.
Mekanik olan aparatlar ve cihazlar kullanılır. Kol robotu, bel, boyun çekme, yürüme robotu gibi cihazlar kullanılabilir.
Kas spazmı, gerginliği ve eklemlerdeki bozuklukları problemleri tedavi etmek için sadece eller kullanılarak uygulanan bir yöntemdir.
Fizik tedavinin en önemli kısımlarından biridir. Hastaya ve hastalığın durumuna göre tasarlanmış kişiye özel egzersizler sadece uzman hekim ve fizyoterapistler tarafından verilmelidir.
Süre hastalık ve hastaya bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ortopedik durumlarda genellikler 10 ile 20 seans arasında değişebilmektedir. Seans süreleri ortalama 1 saat sürebilmektedir.
Bazı durumlar hariç hasta ağrı duymadan tedaviler gerçekleştirilir. Eklem kısıtlılığı gibi durumlar mevcutsa germe egzersizleri gibi durumlarda hafif şiddette ağrılar oluşabilmektedir.
• En az yan ekkisi bulunan tedavilerden biri olan fizik tedavidir.
• Bazı durumlarda nadir olarak görülebilen hassasiyet ve cilt kızarıklıkları görülebilmektedir.
• Kan basıncında değişiklik ve aşırı duyarlılık.
Aksaray fizik tedavi merkezleri farklı tedavi süreçleri uygulanabilmektedir. Fizik tedavi denilince akla gelen merkezlerden birisi olan İnova Hastanesi uzman doktorları ile profesyonel olarak tedavi süreçlerinde mutlu ve sağlıklı sonuçlar elde etmeye devam etmektedir. Aksaray SGK Anlaşmalı fizik tedavi merkezi olan İnova Hastanesine teşhis ve tedavi için randevu oluşturabilirsiniz.
Bel fıtığı için fizik tedavi düşünüyorsanız birçok gerçekçi olmayan tedavilere göre doğru bir tedavi seçeneğidir. Bel fıtığı ameliyatından sonra fizik tedavi almak ilerleyen yaşlardaki sağlığınız için daha iyi sonuçlar oluşturabilmektedir. Fizik tedavi yöntemleri sıra ile ve birlikte uygulanan yöntemdir. İlk olarak hızlı bir şekilde sıcak ve soğuk su uygulamaları ile başlanarak, ödem ve spazm çözülmelidir. Mevcut dokunun beslenmesi için kanlanmayı uygun hale getiren yöntemler ile devam edilir. Spor egzersizleri ve kaslanmayı güçlendirecek hareketler yaptırılarak tedavi süreçleri devam eder. Hasta iyi olduktan sonra da spor yapmaya devam etmesi sorunsuz ve sağlıklı yaşamına devam edebilmesi için önemlidir. Aksaray’da bel fıtığı fizik tedavi istiyorsanız randevu almayı unutmayınız.
Boyun düzleşmesi mekanik bir problemdir. Fizik tedavi ile vücudun duruşunu normal haline getirilebilir. Sinirler, kaslar ve dişler üründeki baskıları azaltmak boyun için çok önemlidir. Boyunluk ve hafif ağrı kesiciler tercih edilebilmesi için boyun eğrisi omuriliğe basmaması durumu fizik tedavi için önemlidir. Aletli ve el ile fizik tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. İlerleme hızı ve hastaya bağlı olarak 10 ile 20 seans olabilmektedir.
Karpal tünel sendromunda fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bilek, el kaslarınızın gücünü artırmaya yönelik egzersizler içerebilmektedir. Haraketliliği artırmak, bilek ve elin işlevini iyileştirmek için esnetme egzersizleri uygulanabilir. Karpal tünel sendromu tedavi sürecinde ultrason, lazer, ağrı kesici, akım tedavileri, manuel terapi, bantlama ve kuru iğneleme gibi yöntemler kullanılırlar.
İlk 90 gün içerisinde inme için fizik tedavi çok önemlidir. Oluşan hasardan sonra beyindeki iyileşme mekanizması devreye girer ve en hızlı düzelme bu süreçte meydana gelmektedir. Erken Döneme de yapılan inme fizik tedavi süreçleri başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Bu süreçte inme hastasının ayakta durma, oturma, yürüme gibi hareketleri öğrenmesi sağlanır. Aksaray inme fizik tedavi süreçleri için hastanemizden randevu alabilirsiniz.
Felç fizik tedavi ile düzelir mi ? Bu soruyu birçok kez duyduk, cevaba gelince; evet düzelir. Bazı hastalar felçten sonra hızlı iyileşme gösterse de, bazılarının iyileşmesi aylar hata yıllar süren fizik tedavi aşamaları ile tedavi edilmektedir. Aksaray felç fizik tedavi için randevunuzu hastanemizden oluşturabilirsiniz.
Boyun bölgesindeki rahatsızlıkları giderebilmek için itme, çekme, germe gibi egzersizler fizik tedavi uzmanı birlikte uygulanmaktadır. Uygulanan bu egzersizler boyundaki kas spazmını azaltacaktır. Boyun fizik tedavisin de farklı yöntemler uygulanmaktadır. Aksaray boyun fizik tedavi denilince aklınıza İnova Hastanesi gelmektedir, hemen randevu oluşturabilirsiniz.
Ameliyatlardan sonra oluşan bacak kaslarında oluşan güçsüzlükler için fizik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ayak ve bacakta olan sorurlar için de bacak güçlendirme için fizik tedavi uygulanmaktadır. İleri düzey bir sorun olmadığı sürece fizik tedavi başarılı sonuçlar oluşturmaktadır. Tedaviye başlamadan önce bir değerlendirme yapılarak fizik tedavi ile iyileşebilme durumu belirlenir ve uygunsa fizik tedavi uygulanır.
Bacak Güçlendirme fizik tedavi hareketleri nelerdir?
• Yana bacak açma
• Dizi uzatma
• Parmak ucuna yükselme
• Tek bacak üzerinde duruş
• Ayağı kaldırma
• Parmak ucunu kaldırma
• Ayak bileğini aşağı yukarı çekme
Diz ağrısı için fizik tedavi yöntemleri uygulanarak başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Seanslar 45 – 60 dakika arasında olmaktadır. Seans olarak 5 - 10 arasında değişen iyileşme süreçleri mevcuttur. Diz ağrısı fizik tedavi ile bu süre zarfında sağlığına kavuşması öngörülür. Diz kireçlemesi fizik tedavi ile tedavi edilebilir olsa da ilerleyen bir kireçleme durumu varsa fizik tedavinin çok etkisi olmamaktadır.
Topuk dikeni rahatsızlığında fizik tedavi sonuçları oldukça başarılı olmaktadır. Hastalara önce ayak egzersizleri verilerek tedavi süreci başlatılır. Bu egzersizler uzmanların belirlediği şekilde ve belirlediği kadar yapılmalıdır. Daha sonra uygun yöntemler ile tedaviye devam edilmektedir. Aksaray Topuk dikeni fizik tedavi için bizden randevu almayı unutmayınız.
Menisküs de ameliyat olsanız bile fizik tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Fizik tedavi dizinizin eski sağlığına kavuşması için önemli bir unsur olacaktır. Menisküs ameliyatı sonrası fizik tedavi hareketleri yapılarak tedavi edilebilmektedir. Fizik tedavi ile iyileşmesi yapılan ameliyata göre 2 ile 6 hafta sürebilmektedir.
Skolyoz omurganın göğüs ve bel bölgelerinden yana doğru eğilmesidir. Kendiliğinden düzelme olasılığı çok düşük olan bir rahatsızlıktır. Skolyoz cerrahi müdahaleler ve fizik tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Skolyoz fizik tedavi hareketleri yapılarak tedavi edilebilir.
Yüz felci durumlarında fizik tedavi yöntemleri kullanılır. Kalıcı yüz felci durumlarında mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları gerekmektedir. Tedavi süreçlerinde masaj uygulamaları yapılabilir. Yüz kasları egzersizleri ile de desteklenmektedir.
Pediatrik rehabilitasyon, çocuklarda doğuştan veya sonradan ortaya çıkabilen kas ve iskelet bozuklukları, nöroloji sorunların tedavisinde kullanılan fizyoterapi tekniklerindir. Çocukların günlük yaşamlarındaki becerilerini geliştirmek hedeflenmektedir. Çocukların hayata adapte olabilmesi için gerekli olan beceri zayıflıklarını normal hale getirmeyi hedefler.
Çocuklar ve gelecek yaşamları için önemli olan becerilerini normal hale getirmek, çocuğun ve ailesinin daha rahat bir yaşam sürmesi için önemlidir. Yeni doğmuş veya ergen yaşlarda olan çocukların down sendromu, spina bifida, skolyoz gibi hastalıkların tedavisi için çocuk fizik tedavi çok önemlidir.